Promenera & Cykla i vackra Haverdal

Det finns många vackra platser i vårt Haverdal, här är några ni inte får missa.

Den vackra sandstranden

– Haverdalsstrand

Ett stenkast ifrån campingen breder sig den kilometerlånga sandstranden ut sig. Perfekt för sol och bad men också för träning och lek. Det är långgrunt vilket är bra för barnen.

En del av stranden är så kallad Naturstrand vilket innebär att även hunden får följa med. Det finns skyltar som visar vart. 

 

En av Skandinaviens Högsta sanddyner

Några kilometer ifrån Campingen finner ni en av Skandinaviens högsta sanddyner, Lynga sanddyna. Den sträcker sig 36 meter över havet. En smal och brant trappa leder hela vägen till toppen där du har vidunderlig utsikt över strandskogen och havet. Helt underbart!

Haverdals Naturreservat/trollskogen

Ett härligt naturreservat men många olika slingor för promenaden eller löpturen. Namnet trollskogen kommer utav träden(tallarna) som växer där. De har påverkats av naturenskrafter, vind, salt och hav. Som gjort dem speciella just här.

Skallens Utskikts plats

Ett gammalt stenbrott med vacker utsikt över det vidsträckta havet. En plats att njuta av solnedgången med trevligt sällskap och kanske ett glas.

Norra stenbrottet utskitsplats

Ett gammalt stenbrott med vacker utsikt över landskapet, särdalskvarn och strandängarna.

Trollstigen – en rolig väg till stranden

På väg ner till stranden ifrån campingen passerar ni trollstigen, en mysig stig där de gömmer sig en massa troll, räkna dem, va de lika många på vägen dit som hem? Denna stig har blivit ett stort besöksmål för många barn i kommunen, vilket vi tycker är super skoj.

Denna stigen är ett sammarbete mellan Haverdals camping och Haverdals byskolas fritids. Dem har hjälpt oss varje år att fixa nya fina troll att smycka stigen med.

Jättestuan – jättens bostad under Skallberget

Jättestuan är namnet på klippan som ligger längst ut på udden, nedanför utsiktsplatsen Skallberget. Promenaden börjar vid Båtabacken och går längs strandkanten över stock & sten, bokstavligen talat. När man kommer längst ut på udden får man börja klättra bland stenblocken för att nå fram till Jättestuan målet för promenaden. Här bodde enligt sägnen en jätte och här börjar jakten på spåren han lämnat. Hans hatt ligger utanför huset , ett tvättfat och en snusdosa finns också. På taket finner man hans stora fotavtryck. Det sägs att han blev arg och tog en stort stenblock och kastade upp mot Harplinge kyrka men misslyckades och det landade i havet istället, den stenen ligger i vattnet vid stranden och har fått namnet jättens sten. En spännande historia på en spännande äventyrspromenad för hela familjen. 

Hamnen

En liten hamn med fina båtar, erbjuder även gästhamn. Hamnen ligger granne med Särdals strandängar, helt underbart ställe. Speciellt när triften blommar på försommaren.

Haverdals Camping

Haverdalsvägen 62
30571 Haverdal

Telefon: 035-52310
Email: info@haverdalscamping.se

X